Najpovoljnije održavanje sajtova

POČETNAIZRADA SAJTAOPTIMIZACIJAGALERIJANOVOKONTAKT

SEO optimizacija sajta

SEO optimizacija sajta

SEO (Search engine optimisation) je organizovanje sajta na takav način, da pretraživači mogu pravilno razumeti sadržaj vašeg sajta i uvrstiti ga u svoj index pa prema tome prikazivati Vaš sajt u rezultatima pretrage.

Optimizacija sajta je jedan proces koji započinje izradom sajta i traje nekoliko meseci nakon izrade sajta, a može biti i trajna u slučaju velikih sajtova i sajtova sa jakom konkurencijom. Na optimizaciju sajta utiče broj i raspored ključnih reči na sajtu, struktura linkova sajta, meni sajta, organizacija stranica, slika i ostalih fajlova, alt tagovi, linkovi ka drugim sajtovima i linkovi sa drugih sajtova ka vašem sajtu, brzina učitavanja stranica sajta…

Optimizacija sajta obuhvata prilagođavanje reči i fraza od kojih se sastoje naslovi stranica (title tagovi), linkovi sajta, naslovi i podnaslovi tekstova na sajtu, kao i sama organizacija stranica i linkova sajta. Ako sajt posmatrate iz perspektive osobe koja traži određenu informaciju na internetu, uvidećete da ona postavlja određen upit koji se sastoji od jedne reči ili fraze.

Pretraživač proverava svoju bazu popisanih stranica širom weba i daje rezultate pretrage koji sadrže linkove ka onim stranicama na kojima se tražena reč ili fraza nalazi. Rangiranje takvih stranica u rezultatima pretrage zavisi od toga koliko je sadržaj te stranice relevantan za traženi upit ali i od preko 200 drugih signala koje pretraživači koriste prilikom rangiranja stranica. Cilj optimizacije sajta je da sajt sadrži upravo one reči koje će osoba koja traži određenu informaciju koristiti tokom pretrage. Za razliku od ukrštenih reči, kod optimizacije sajta je važno da reč koju koristimo u pisanju teksta na sajtu što sličnija reči koju će osoba koristiti prilikom pretrage. Ako je reč koju smo koristili u tekstovima na sajtu sinonim reči koju osoba koristi prilikom pretrage, pretraživač će naš sajt rangirati nešto niže u odnosu na sajtove sa identičnom reči, mada se način na koji pretraživači rangiraju sajtove neprestano menja sa razvojem samih pretraživača i njihovim mogućnostima da razumeju sadržaj sajta. Takođe padeži imaju uticaj prilikom optimizacije sajta, ali ne treba po svaku cenu na sajtu koristiti reči u onom padežu u kom se traže prilikom pretrage, jer će tekst postati neugodan za čitanje i može izgubiti smisao. Dakle ne treba preterivati u upotrebi fraza identičnih onim u pretrazi, kao ni u njihovom prečestom ponavljanju nego samo obratiti pažnju da se prilikom pisanja teksta koriste reči što sličnije onima koje će osoba koristiti prilikom upita.

FEO optimizacija sajta

FEO ​(Front-end optimisation) je proces optimizacije isporuke resursa web sajta sa klijentske strane.

U IT-u postoje dve različite oblasti u kojima tehnologija funkcioniše: na strani klijenta ili na prednjoj strani i na strani servera ili na zadnjem kraju. FEO smanjuje broj resursa potrebnih za preuzimanje određene stranice, omogućujući pregledaču bržu obradu stranice što korisnik primećuje kao brzo učitavanje sajta.

Verovatno ste mnogo puta imali prilike da čekate da se neki sajt učita. Osim toga, nakon što se stranica konačno otvori, sajt je radio sporo, stranice su se sporo otvarale. To je znak da na sajtu nije rađena FEO optimizacija.Takvi sajtovi imaju previše nepotrebnih resursa, najčešće ni slike nisu optimizovane na pravu veličinu i format tako da Vam se na ekran mobilnog telefona isporučujue slika velika 3mb umesto slike od nekoliko kb trošeći nepotrebno internet iz paketa.

Dobra FEO optimizacija sajta štedi vreme i resurse jer pravilnom isporukom sadržaja dovodi do brzog učitavanja sajta, uštede internet protoka i zadovoljstva korisnika.

U web servisima zadnji kraj je mesto gde serveri na lokacijama dobavljača usluga obrađuju korisničke zahteve. Prednji kraj je mesto gde korisnik preuzima i predstavlja - browser (Chrome, Mozilla).

Front-end optimizacija koristi nekoliko procesa za pojednostavljivanje HTML koda i resursa web stranice, što olakšava učitavanje stranica u web pregledač. Sa druge strane, u pozadini optimizacije, kompanije nadograđuju svoje servere da bi obradile više zahteva.

U mnogim slučajevima, nespremnost vlasnika web sajta da investira u održavanje web sajta ili usluge, dovodi do toga da web stranice postaju veće i koriste više JavaScripta i AJAKS-a, što sve više opterećuje pregledač krajnjeg korisnika, čineći FEO važnijim za optimizaciju.

Uticaj optimizacije sajta na poslovanje

Zanemarivanjem FEO optimizacije sajta, dolazi do sporog učitavanja web stranica, prevelikog trošenja resursa korisnika (interneta iz paketa) i čekanja na učitavanje što izaziva nezadovoljstvo korisnika sajtom. Mnogi korisnici odustanu od čekanja i vrate se na Google pretragu sa koje ulaze u neki drugi sajt. Tako loša FEO optimizacija sajta ima negativan efekat na korist od posedovanja sajta ali i na SEO optimizaciju sajta pa pozicija u pretrazi opada.